Ana Sayfa
Tarihçe

TARİHÇE

 

Bölümümüz T.C. Sakarya Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi’nin 1992 yılında kurulmasının ardından 1993 yılında faaliyete geçmiş, 1995 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. Bugün bölümümüzde lisans, yüksek lisans eğitimin yanı sıra Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı adı altında doktora eğitimi de verilmektedir.

Bölümümüzün eğitim dili Almanca olup, bunun yanı sıra İngilizce seçmeli dersleri ile öğrencilerimiz bu dillerde de yetkinliklerini gösterme fırsatı bulabilmektedirler.
 
Hazırlık sınıfında istenilen dil seviyesine ulaşan bölümümüz öğrencileri 1. sınıftan itibaren Dilbilimine Giriş, Edebiyat Bilimine Giriş, Karşılaştırmalı Dilbilgisi, Kültür Tarihi, Edebi Metin Türleri, Edebiyat Kuram ve Yöntemleri, Komparatistik, Drama ve Roman İncelemesi, Modern Alman Edebiyatı, Çeviri, Edebiyat Tarihi, Yorumbilim, B2.1 Yazma Becerisi, Edebiyat ve Medya, Kültürbilime Giriş, Sunum ve Tartışma, Edebiyat Çevirisi, Avusturya Edebiyatı, İmgebilim, Karşılaştırmalı Edebiyat, B2.2. Yazma Becerisi, Roman Analizi, Kültürlerarası Edebiyat, Komparatistiğin Temelleri, Kültürlerarası İletişim, Metinlerle Mesleki Çeviri, Edebiyat ve Sinema, Alman Dil Tarihi gibi dersler ile kendi yetkin oldukları alanı belirleyip hedeflerine doğru yönelmektedirler. Zengin ve çeşitli müfredat programıyla hem Türk kültürünü hem de batı kültürünü, özellikle Alman kültürünü iyi tanıyan ve bu sayede kültürel alanda donanımlı bireyler yetiştirmek bölümümüzün en önemli hedefleri arasındadır.
 
Aralarında Almanya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Portekiz gibi ülkelerin bulunduğu toplam 13 yabancı üniversite ile ERASMUS programı kapsamında anlaşması olan bölümümüz bu imkan dahilinde her sene sınavla belirlenen yaklaşık 30 öğrencisini bu ülkelerde bulunan üniversitelere göndermektedir. Erasmus programı kapsamıyla yurt dışına özellikle Almanya’ya öğrenci göndermede bölümümüz, Türkiye’deki Alman Dili ve Edebiyatı, Almanca öğretmenliği ve Çeviribilim bölümleri içerisinde en önde yer almaktadır.

Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Pedagojik Formasyon eğitimi alarak öğretmenliğe başvurabilecekleri gibi, Turizm, Enformasyon,  Otelcilik, Lojistik ve Bankacılık Sektörleri ve diğer özel sektörler ile Marmara Bölgesi başta olmak üzere ülkemizde çok yaygın olan Alman Firmalarında, Almanya ve Almanca konuşulan diğer ülkelerle ilişki içerisinde bulunan firmalarda ya da Türk-Alman ortaklığıyla kurulmuş firmalarda iş bulma imkânlarına sahiptirler.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü kaliteli eğitim- öğretimi ilke edinmiş bir bölüm olarak güçlü bir akademik kadro ile eğitim vermeyi sürdürmektedir.